Η μουσικη του λιμανιου...

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Κρητικό κρασί...


Η Κρήτη παράγει το 20% της συνολικής παραγωγής κρασιού στην Ελλάδα. Οι αμπελώνες στην Κρήτη απλώνονται σε έκταση 500.000 στρεμμάτων και η παραγωγή κρασιού ανέρχεται σε 95.000 τόνους.
Το 70% της παραγόμενης ποσοότητας προέρχεται από την περιοχή Πεζών στο Νομό Ηρακλείου. Υπάρχουν ακόμη τρεις κύριες οινοπαραγωγές περιοχές στην Κρήτη:
- οι Αρχάνες και οι Δαφνές στο Νομό Ηρακλείου
- η Σητεία στο Νομό Λασιθίου.
Μικρότερες ποσότητες παράγονται στο Νομό Χανίων.
Το νησί διαθέτει τον πιο παραδοσιακό αμπελώνα της Ευρώπης, με παλιές ποικιλίες, οι ρίζες των οποίων χάνονται στην αρχαιότητα και τον Μινωικό Πολιτισμό. Η παραγωγή του δίνει λευκά, ροζέ και ερυθρά κρασιά, σταφίδες από την ποικιλία "Σουλτανίνα" και το επιτραπέζιο σταφύλι "Ροζακί".
Κρασί παράγουν στην Κρήτη τόσο ιδιωτικές εταιρίες, όσο και συνεταιριστικές ενώσεις.
Οι σημαντικότεροι ιδιωτικοί παραγωγοί είναι οι Μίνως (Μηλιαράκης), Λυραράκης, Δουλουφάκης, Μπουτάρης, Κρέτα Ολυμπιάς, Οικονόμου, Ντουράκης, Λυδάκης, Μαζάνης, Πατεριανάκης, Παπαδάκης, Αφοί Μιχαλάκη.
Οι κύριες συνεταιριστικές οργανώσεις είναι η Ενωση Πεζών, η ένωση Αρχανών, η ένωση Σητείας και η ένωση Κισσάμου.
Τέσσερις ποικιλίες οινοποιούνται. Αυτές είναι η Βιλάνα για τα λευκά, το Κοτσιφάλι και το Μαντηλάρι για τα ερυθρά και ροζέ καθώς και το Λιάτικο για κάποια ερυθρά ξηρά αλλά και γλυκά.
Σήμερα γίνεται προσπάθεια να καλλιεργηθούν περισσότερες ποικιλίες, όπως η "Malvasia di Candia", μια ντόπια ποικιλία που στο παρελθόν εγκαταλήφθηκε κι εξαφανίστηκε από την Κρήτη. Επίσης καλλιεργούνται γαλλικές ποικιλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου